Rába(p)Art Társulat
Bemutatkozás

Többszörös országos minősítéssel rendelkező színtársulatA csoport 15 éve alakult azzal a céllal, hogy a szabadidő hasznos és kellemes eltöltése mellett a közvetlen környezet – község – ez irányú kulturális igényeit is részben kielégítse. Az elmúlt időszakban ezen túlnőve már felkérésre – távolabbi helyszíneken is bemutatkoztunk. A társulatunk elsősorban a szórakoztató jellegű előadások mellett kötelezte el magát, de repertoárunk sokszínűsége szinte minden alkalomhoz megfelelő darabot biztosít.

A tagok foglalkozása széles skálán mozog: diák, óvónő, tanár, köztisztviselő, vállalkozó, kétkezi munkás, - egyvalamiben azonban hasonlóak vagyunk: szeretünk játszani s munkát, időt, pénzt nem kímélve vesszük ki részünket a teendőkből.
Repertoárunkat kabarék, középkori vásári komédiák, Gárdonyi színművek, görög komédiák, Csehov egyfelvonásosai, középkori angol titokjáték, japán végzetjáték alkotják.

Az alábbi linkre kattintva a társulat repertoárja olvasható: (PDF)

Képgaléria megtekinthető az alábbi linkenPásti József
RÁBA(p)ART Társulat elnöke,
Magyar Kultúra Lovagja


Rába(p)Art Társulat
Arany minősítés - Rába(p)art Társulat

Az ikervári Rába(p)ART Társulat Arany minősítést szerzett a 2010. november 26-28-ig Adácson megrendezésre kerülő XIV. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, amely egyben a II. Kárpát-medencei Találkozóként országos minősítő fesztivál is. A darab, mellyel ezt az eredményt elérték: Slawomir Mrozek: SZERENÁD. Az "aranyos" színjátszók: Hegedüs Zsoltné, Kiss Evelin, Pástiné B. Gabriella, Pásti József. Rendezte: Pásti József.
Gratulálunk! Részletek, fotók és a minősítés hivatalos értékelése (kritika) hamarosan itt olvasható.


Rába(p)Art Társulat
Fellépések, sikerek

A fesztiválsikerek közül a társulat számára különösen értékes:
1. "Legjobb szcenika díj" a Rába(p)ART Társulatnak a XVII. Nemzetközi Színjátszó Találkozón Mosonmagyaróváron!
A sikerdarab: Rákosy Gergely: Beadvány a világ ellen c. abszurd játék

2. "Legjobb jelmez" , ill, „Legjobb szcenika” díja a Mosonmagyaróvári Nemzetközi Színjátszó Találkozón!

3. Országos bronz ill. ezüst minősítése a vasvári és sümegi fesztiválokon!

4. Országos ezüst minősítés az Adácsi Színjátszó Találkozó és Konferencián.
Országos ARANY minősítés: Slavomír Mrozek: SZERENÁD- abszurd, egzisztencialista dráma- Kárpát-medencei Színjátszó Találkozó és Minősítő Fesztivál- Heves megye- Adács


Természetesen a RÁBA(p)ART Társulat nemcsak fesztiválokon szórakoztatja a közönséget, hiszen önálló műsorai mellett előszeretettel mutatkozik be különböző népünnepélyeken, falunapokon, vásárokon, hagyományőrző és kulturális találkozókon.
Meg kell említenünk a színkör szakmai elismertségének bizonyítékául a Savaria Karneválon, Szombathely Megyei Jogú Város által szervezett Római Lakomán, a Zalakarosi MenDan Hotel meghívására a Tóga Bálon való szerepléseinket
Jelmezeinket, díszleteinket felajánlásokból magunk készítjük.
A felsorolt szerepléseken és a kulturális misszión kívül természetesen egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy az elérhető távolságban lévő apróbb településeken is megjelenjünk. A nyári falunapok és az őszi- téli idősek napi rendezvények idején szinte minden hétvégén útra kelünk. Legnagyobb sikernek könyveljük el, a rendszeres visszahívásokat, az örömteli ismételt találkozásokat. VÁRNAK MINKET!


Rába(p)Art Társulat
Abszurd dráma - állati tanmese - egzisztencialista groteszk

Legújabb darabjával Slavomír Mrozek: Szerenád c. abszurd, egzisztencialista drámájával mutatkozott be a III. Regionális Színjátszó Találkozón Hajmáskéren az Ikervári Rába(p)ART Társulat. Előadásukkal nem csupán a közönség tetszését, de a zsűri elismerését is kivívták.

S. Mrożek, az irodalmi groteszk legkiválóbb lengyelországi képviselője 1976-77-ben négy egyfelvonásossal lepte meg olvasóit, amelyekben állatfigurákat vitt színpadra. Mrożek darabjai azonban nem mesék, nincs bennük semmiféle didaktikus célzat, a dialógus – de akár a monológ drámai szituációja is – a műfaj eredeti formai kereteit szétzúzza. A legalapvetőbb eltérés mégis az, hogy a szerző a mese allegorikus rendjét a feje tetejére állítja. Mrożek rókája nem antropomorf állat, ellenkezőleg, a mesebeli állatfigura bőrébe bújt ember, erre fel is hívja a figyelmet a rekvizitumok egyértelműen elidegenítő, nem pedig mimetikus jellegű használata. (A Szerenádban például a rókát alakító szereplő csak hátára dobva hord – „róka kellékeket”)
A Szerenád felépítése talán a legösszetettebb az egyfelvonásosok között. Ebben a mesei hangvételt leginkább felidéző darabban a ravasz róka és az öntelt kakas kerül szembe egymással, ami természetesen nem jelenti azt, hogy Mrożek mesejátékot szándékozott írni. A bohózati elemeket felhasználó darab a fondorlatosság és árulás témáját a nő-férfi kapcsolat pszichológiai kontextusában vizsgálja. A szerenádot adó Róka a zenét színleg a tyúkok „érzékiségének” felkorbácsolására használja, a csábítás valódi célja azonban mindenki számára nyilvánvaló.
Jó szórakozást kívánunk a Rába(p)ART Társulat előadásához!

Képgaléria a képre kattintva tekinthető meg!Országos minősítő fesztivál - 2014. 11. 21-22.23 - Heves megye- Adács
Rákosy Gergely:Beadvány a világ ellen c. rádiójátékát színpadra írta és rendezte: Pásti JózsefIKERTALÁLKOZÓ IKERVÁRON
2015.09.01.

A szüreti vigadalomhoz és a megyei családi naphoz kacsolódóan ötödik alkalommal rendezünk ikertalálkozót Ikerváron. Időpont: 2015. szeptember 26. (szombat) 14:00-tól Az ikrek jelentkezését szeptember 20-ig várjuk a 06-30/348 52 86 telefonon.
IKERVÁRI VERSÜNNEP
2015.02.06.

IKERVÁRRÓL EGYENES ÚT AZ ORSZÁGOS DÖNTŐBE! A Magyar Versmondók Egyesülete és - együttműködő partnere - az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár ismét meghirdeti a „REGÖSÖK HÚRJÁN" országos vers - és prózamondó versenyt. FELHÍVÁS ITT ------ -------- JELENTKEZÉSI LAP
GYERMEKSZÍNHÁZ
2015.01.04.

Rosszcsont Zénó legújabb kalandjai Ikerváron! Zorkóczy Zenóbia interaktív gyermekműsora 2015. január 21. 11:00 Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár
REGÖSÖK HÚRJÁN
2014.11.25.

A Regösök Húrján országos vers és prózamondó verseny ikervári regionális válogatójáról az országos döntőbe jutott Hegedüs Natália, Bíró Stefi Ikervárról és Petovári Lilla Szombathelyről. A döntőre 2014. november 29-én 09:00 órától kerül sor a TEMI Fővárosi Művelődési Központban. Jó szereplést kívánunk!
Ki nyeri el Márton vesszejét?
2014.10.30.

Márton napi vigasságok! Gasztrokulturális családi nap, melynek középpontjában a LIBA (s)ül. Ismét izgulhatunk, hogy a tanárok, a szépkorúak, az óvónők, az ikervári ifjak, vagy a vállalkozók Harci Marci nevű csapata nyeri el Márton vesszejét. A 15 éves hagyománnyal bíró gasztrokulturális családi napon sor kerül az újboros hordó csapra verésére is, A kulturális programokkal, kulináris élvezetekkel tarkított esemény az egyik legnépszerűbb közösségi ünnep Ikerváron. A részletes program ITT látható
IKERTALÁLKOZÓ ÉS SZÜRET
2014.08.31.

IKERVÁRI IKERTALÁLKOZÓ SZÜRETI VIGALOMMAL! A IV. Ikervári Ikertalálkozóra várjuk a helyi és a Vas megyei ikreket. A programokkal teli eseményre a szüreti vigassággal együtt 2014. szeptember 27-én (szombat) kerül sor. A MEGHÍVÓ ÉS PROGRAM ITT Kérjük az ikreket, hogy részvételüket szeptember 15-ig szíveskedjenek visszajelezni a 06-30/3485286-os telefonon vagy az igazgato.kultura@gmail.com mailen. Köszönjük! Szeretettel VÁRUNK!
"Egymás nélkül..."
2014.08.04.

"Egymás nélkül sötétben vagyunk" /József A./ Tisztelettel hívunk, várunk minden kedves érdeklődőt augusztus 20-i ünnepségünkre, amely egybeesik a Batthyány Lajos Művelődési Ház 35 éves jubileumával. A részletek és a meghívó ITT található
Don Quijote kerékpárverseny
2014.06.13.

VÁLTOZÁS! Az Ölelkező Rába-völgye - XXIV. Ikervári Napok programsorozatához kapcsoló SZÉLÜNNEPEN kerül sor a Don Quijote (junior) kerékpárversenyre. Többszöri egyeztetést követően a verseny ÚJ PÁLYÁN kerül lebonyolításra. Az új versenypálya ITT látható!
IKERTALÁLKOZÓ!
2014.05.21.

Az Ikervári Ikertalálkozót rangjának megfelelően szeretnénk önálló rendezvénnyé szervezni programjaink sorában. Tehát sem a szélnappal, sem a falunappal nem kívánjuk "összefűzni", társítani. A találkozó várható időpontja: 2014. szeptember 13. szombat. Kérem figyeljék a honlapot és a felhívásainkat (pl.Vas Népe)
Ikervári versünnep
2014.04.15.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház a költészet napjához kapcsolódó Ikervári Versünnepet. A rendezvény a "Regösök Húrján" országos vers -é s prózamondó verseny regionális döntője is. Ikervárról ebben az évben 6 fő jutott az országos döntőbe.
JÓZSEF-POHÁR
2014.03.24.

Évszázados fák alatt, évszázados hagyomány! Ezüstből készült József-poharat kapott nemrégiben Batthyány Tihamér és Batthyány Benedek grófoktól Ikervár község képviselőtestülete. Az idei hagyományőrző József napi koccintást megtisztelte Dr. Veres András megyéspüspök, gróf Batthyány Benedek és a székesfehérvári Vasi Baráti Kör is. Az 1809. évi adománylevél szerint Batthyány József gróf azzal a feltétellel adta örökül az úgynevezett Zsidahó - dűlőt a falu közbirtokosságának, hogy minden esztendőben március 19-én Szent József napján a község elöljárói koccintással emlékezzenek a gróf jótéteményére. Az évszázados hagyományt öt évvel ezelőtt ébresztette fel mély álmából a Batthyány Lajos Művelődési Ház. A ligetes, cserjés Rába parti fás-legelő, 400-500 éves tölgy-és vadkörtefáival jelentős tájérték. - Az esemény fotói -ITT láthatók
Újabb elismerés a Rába(p)ART Társulatnak
2014.02.23.

A sokszoros országos minősítéssel rendelkező színtársulat újabb elismerésben részesült. A Vas megyei Sitistar Selencion a 2013-as év kiváló amatőr színtársulatának jelölte az ikervári Rába(p)ART társulatot.A díjátadó gálára a Tóvendéglőben került sor 2014. február 21-én. GRATULÁLUNK!
Magyar Kultúra Napja - Gála
2014.01.21.

Rendező szerv: Magyar Kultúra Lovagrendje
Helyszín: Corinthia Grand Hotel Royal - Budapest
Műsorvezető, házigazda: Pásti József az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, tanügyigazgatási szakértő, a Magyar Kultúra Lovagja
IKERVÁR A MÁRIA RÁDIÓBAN
2014.01.12.

MASZKABÁL
2014.01.30.

Kiválóan sikerült a művelődési ház közösségeinek jelmezes bulija. A résztvevők a felhívásnak megfelelően mindannyian jelmezbe bújtak. A fergeteges hangulatról ITT láthatunk fotókat.
Gyermekszínház
2014.01.05.

Zorkóczy Zenóbia: Rosszcsont Zénó jó akar lenni c. interaktív gyermekműsora az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban.
Időpont: 2014.01.17. 10:30
Szeretettel várunk!
A NŐ
2014.01.10.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva rendhagyó kiállításra invitáljuk az érdeklődőket. A NŐ címmel Bíró Stefánia általános iskolai tanuló képzőművészeti szárnypróbálgatásainak lehetünk szemlélói. A kiállítást Horváth Zoltán (HoZo) nyitja meg és a Mini Tricolours segíti a művészeti ráhangolódást. Minderre 2014. január 17-én (péntek) 17:00 órai kezdettel kerül sor az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban. Várunk! MEGHÍVÓ
"RÉGI SZELÍD ESTÉK:::"
2013.12.04.

Radnóti Miklós szomorú, visszavágyódó sorait kölcsönözve hívunk, várunk minden kedves érdeklődőt igényes, régi idők hangulatát idéző irodalmi estünkre.
ADVENTI BESZÉLGETÉS A BOLDOGSÁGRÓL.
Vendégünk: Dr. Csider Sándor költő-tanár
Időpontja: 2013. december 13. (péntek) 17:00
Helyszín: Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház
EZÜST CSILLOG IKERVÁRON!
2013.11.26.

Újabb országos ezüst minősítést kapott az ikervári Rába(p)ART Társulat.
Az ikervári színjátékosok következetes műhelymunkájukkal a magyar amatőr színjátszás meghatározó tényezőjévé váltak.
Részletek a címlapon. Az előadás megtekinthető:YOUTUBE
FACEBOOK- Műv--Ház
BATTHYÁNY EMLÉKHÉT
2013.10.04.

100 éves a Batthyány emlékmű Ikerváron. Gróf Batthyány Lajosnak - az országban elsőként Ikerváron állíttattak köztéri szobrot. Az emlékművet Bory Jenő szobrászművész készítette és 1913. október 12-én leplezték le. Az október 6-i gyásznap és a centenárium alkalmából a településen egyhetes programsorozattal emlékeznek a mártír miniszterelnökre. Részletek a kezdőlapon.
Márton vesszeje
2013.11.07.

Márton napi vigasságokra invitálja az érdeklődőket a Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár. Az évtizedes hagyományokkal büszkélkedő rendezvényen az idén sem maradhat el az újboros hordó csapra verése, a "Márton vesszeje" elnevezésű tréfás vetélkedő, tollfosztó és csűrdöngölő. A kulináris élvezetekből is kivehetik részüket a látogatók: lilahagymás libazsíros kenyér, libapörcös törtburgonya, rétesek sokfélesége és újbor lesz a terítéken.
HOZZ EGY MESÉT!
2013.09.17.

Ismét mesemondással, mesehallgatással ünnepeljük BENEDEK APÓ születésnapját, a MAGYAR NÉPMESE NAPJÁT szeptember 30-án 15:00 órai kezdettel a Batthyány Lajos Művelődési Házban.Részletek a honlapon és a plakátokon. VÁRUNK!
Itthon vagy - Magyarország szeretlek!
2013.09.17.

Itthon vagy-Magyarország szeretlek! programsorozat részeként SZÜRETI VIGADALMAT rendezünk Ikerváron.
Időpont: 2013. szeptember 28-29.
Részletek a plakátokon.
Pásti József ÁMK ig. ballagási beszéde
2013.06.15.

2013. június 14-én a 8. osztályosok mellett az Ikervári ÁMK-t is búcsúztatta Pásti József főigazgató. A ballagási beszédITT OLVASHATÓ
Ölelkező Rába-völgye
2013.06.02.

XXIII. alkalommal rendezi meg a Batthyány Lajos Művelődési Ház az Ikervári napokat. A kétnapos ünnepre 2013. június 29-én és 30-án kerül sor. Az első napon a SZÉLNAP programjaira, míg második napon vasárnap az eltérő COOL-túrák találkozására invitáljuk az érdeklődőket. A részletes program június 7-től olvasható honlapunkon. Az Ikervári Ikertalálkozó a jövőben két évenként (tehát legközelebb 2014-ben) kerül megrendezésre.
Batthyány Művelődési Ház
2013.02.09.

Elkészült és véglegessé vált a Batthyány Lajos Művelődési Ház 2013-as évre szóló rendezvénynaptára. Az ajánló a művelődési ház művelődő közösségeinek hívógatója is. Várunk, válassz!
Ikervári kulturális ajánló - ITT
206 éve született Batthyány Lajos
2013.02.10.

Születésének 206. évfordulóján
Batthyány Lajosra a mártír miniszterelnökre emlékeztünk a gróf egykori lakóhelyén Ikerváron. Batthyány Lajos emléke- Mária Rádió műsora
KABARÉ
2013.01.05.

Masteroff-Kander- Ebb: KABARÉ c. világhírű musicallel kezdődik az újév a Blaha bérleteseinknek. Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház színházbarátai 2013. 02.09-én tekinthetik meg a nagysikerű produkciót a soproni Petőfi Színházban. A színházbusz 17:00-kor indul a művelődési háztól. Jó szórakozást kívánunk!
HOZZ EGY MESÉT!
2011.09.27.

A Magyar Mese Napján (Benedek Elek születésnapja) szeptember 30-án 15:00-tól folyton-folyvást meséket olvasunk és hallgatunk a Batthyány Emlékházban. Hozd el kedvenc magyar mesédet, és ha kedved van, beülhetsz a mesemondó székbe! Várunk!!!
Állami átvétel
2012.12.19.

Alkotmányossági vizsgálatot kezdeményez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a köznevelési intézmények állami fenntartásba vétele miatt, és a vonatkozó törvény megsemmisítéséhez kéri az országgyűlési képviselők segítségét - közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke.